Tee se itse: Omatoiminen sähkölaitteiston huolto ja kunnossapito

Vanhaan kohteeseen tehtäessä sähkötarkastus, on oleellinen osa-alue tarkastuksessa kartoittaa miten huolto ja kunnossapito toteutuu.

Huolto ja kunnossapito

 

Sähköasennuksissa piilee paljon vikapaikkoja, jotka ovat rakenteiden, kuten koteloiden sisällä, mihin ei ole muilla kuin sähköalan ammattilaisilla asiaa. Kansien alla sojottaa johtoja sikin sokin ja on paljaita metallipintoja, joissa on sähköiskun vaara. Tämä on tietenkin kaikille selvää ja oma itsesuojeluvaistokin kertoo (tai ainakin pitäisi), että älä työnnä tuonne käsiä. Näitä me tutkimme mielellämme, sekä kerromme, onko kaikki kunnossa kansien alla.

Mutta sähkötarkastusten tulokset kertovat paljon myös sellaisten asioiden laiminlyönneistä, mitkä olisivat hoidettavissa kuntoon, vaikkei mitään tietämystä sähkön suhteen olisikaan. Näihin seikkoihin paneutumalla, tarkastajankin työ helpottuu ja sähkölaitteiston ylläpidosta jää huomattavasti parempi mielikuva.

Tavaran varastointi

Sähkökomerot eivät ole tavaran varastointia varten. Sähkökeskukset asennetaan usein paloa levittämättömälle alustalle, jos keskuksessa vikaantuu jokin, se jokin voi hyvin syttyä tuleen. Palava materiaali (sula muovi) voi valua keskuksen raoista ulos ja sytyttää keskuksen eteen säilöttyä tavaraa tuleen. Palo hyvin harvoin leviää alaspäin, joten tyhjällä lattialla palo tukahtuu todennäköisemmin, kuin jatkaa etenemistään!

Pölyisyys ja likaisuus

Lika usein koskettaa tuotantotiloja, joissa syntyy pölyä. Esimerkiksi puutyöverstaat, maatilat, hevostallit ja vastaavat ovat yleisiä ympäristöjä tälle ongelmalle. 

Valaisimien päälle ja puhallinmoottoreiden ympärille kertyvä pöly, estää sähkölaitteen vapaata jäähtymistä, kun pöly toimii eristeenä. Laite käy tällöin hieman ylikuumentuneena, mutta voi toki pahimmillaan ylikuumentua liikaa ja aiheuttaa palovaaraakin. Varmaa ainakin on, että korkeampi lämpötila lyhentää mitä todennäköisimmin sähkölaitteen käyttöikää. 

Pidetään siis paikat puhtaana, hyviä puhdistusvälineitä ovat perus katuharja tai paineilma!

Vikavirtasuojien testaukset

Tämä komponentti löytyy lähes jokaisesta 2000-luvun jälkeen tehdystä sähköasennuksesta. Kunnossapito on vain yleisesti vähäistä. Vikavirtasuojakytkin on muovirunkoinen mekaaninen komponentti, jonka toiminta tulisi yleensä testata kytkimessä olevaa testipainiketta painamalla kaksi kertaa vuodessa. Sähkötarkastuksilla tulee usein vastaan testaamattomia vikavirtasuojia, jotka eivät toimi vian sattuessa tai eivät virity uudelleen. Yleisintä ongelman esiintyminen on ulkona ja muissa tiloissa, joissa lämpötilan vaihtelut ovat suuria.

Jatkojohdot

Nuo pirulliset kapistukset. Ovat loistava keksintö, kun niitä käytetään turvallisesti, tilapäiseen tarpeeseen, mikäli lähellä ei ole pistorasiaa. Välillä kuitenkin tulee niistä rakennettuja hirvittäviä virityksiä vastaan. Yleisimmät vaarat aiheutuvat jatkojohtojen perässä käytettävistä suuritehoisista sähkölaitteista ja johtojen vedosta kulkuväylille. Pidä siis seuraavat asiat mielessä:

  • Älä kytke useaa jatkojohtoa peräkkäin vaan käytä vain yhtä pitkää johtoa!
  • Älä käytä jatkojohtoja lämmittimien kanssa tai usean lämmittimen kytkemiseksi samaan pistorasiaan, seinässä oleva pistorasia on vaarassa vaurioitua!
  • Älä teippaa johtoja yleisille käytäville, sähköjohto saattaa murtua aiheuttaen sähköiskun tai siihen voi kompastua!

Saunat 

Oletko tehnyt itse lauteet tai kävikö rakennusliike tekemässä lauteet vasta kiukaan asennuksen jälkeen? Tämäkin on ikävän yleinen sähkötarkastushavainto, lauteiden tekijä ei ole viitsinyt etsiä käsiinsä kiukaan asennusohjetta ja lukea siitä kiukaan varoetäisyyksiä. Lauteista löytyy toisinaan hiiltymisen merkkejä, kun niitä aletaan tarkastelemaan lähemmin.
Toisinaan lauteisiin upotettu kiuas on jäänyt kiinnittämättä lauderakenteiden runkoon ja kiuasta on vahingossa liikuteltu kivien vaihdon yhteydessä, jolloin se ei ole lauteisiin leikattuun reikään nähden keskeisesti.

Loppukommentit

Siinä muutama kohta mihin voi itse jokainen vaikuttaa! Nämä ovat sellaisia liian usein sähkötarkastajan näkökulmasta nousevia huomioita, kun kyseessä on vanhan kohteen sähkötarkastus. Toivottavasti kiinnität näihin jatkossa huomiota, näinkin pienillä toimilla huolto ja kunnossapito helpottuu merkittävästi!

Jos jokin jäi vaivaamaan, niin pistäpä viestiä tulemaan! Tsekkaa myös lisätietoa kiinteistöjen sähkökunnossapidosta Tukesin laatimasta oppaasta!

Jätä kommentti