Sähkötarkastukset | Varmennustarkastus
Varmennustarkastus on sähkötarkastus, joka pitää tehdä yleensä paritaloa suuremmille asuinrakennuksien sähkölaitteistoille sekä muille sulakkeiltaan yli 35 ampeerin sähkölaitteistoille.
Tyypillisiä tarkastuskohteita ovat liiketilat, maatalouden tilat, teollisuus, kauppakeskukset, rivi- ja kerrostalot, sekä näissä tehtävät muutostyöt, jotka katsotaan merkittäviksi.
Milloin varmennustarkastus tulee suorittaa?
Tarkastus tehdään käyttöönottovaiheessa, joko ennen varsinaisen käyttötarkoituksen alkamista tai tietyn ajan kuluessa sen jälkeen.
Valtioneuvoston asetus 1434/2016 määrittää, että tarkastus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa sähkölaitteiston käyttöönotosta. Poikkeuksena verkonhaltijoiden jakeluverkot, joihin tarkastus on tehtävä seuraavan kalenterivuoden kuluessa.
Lisäksi poikkeuksia on leikkaussaleissa, räjähteiden valmistustiloissa sekä räjähdysvaarallisissa tiloissa, joissa tarkastus on suoritettava ennen tilan ottamista varsinaiseen käyttötarkoitukseensa.
Kenen vastuulla tilaaminen on?
Sähköurakoitsijan tulee huolehtia, että varmennustarkastus tehdään. Sähköurakoitsijan laiminlyödessä velvollisuutensa, tulee sähkölaitteiston haltijan huolehtia varmennustarkastuksesta.
Onko poikkeuksia tarkastusvaatimuksissa?
Käytönjohtajaa vaativissa kohteissa varmennustarkastusvaatimukset eroavat.
Kelpoisuustodistuksella tehdyille sähköasennuksille on aina tehtävä varmennustarkastus, jollei kyse ole vähäisestä sähkötyöstä.
Varmennustarkastus voidaan suorittaa myös vapaaehtoisesti muihin asennuksiin, joita ei lakisääteinen tarkastusvelvoite koske.
Kuka on oikeutettu tekemään tarkastuksen?
Varmennustarkastuksen tekee puhekielestä tuttu varmennustarkastaja, joka on virallisesti valtuutettu tarkastaja tai tarkastuslaitos. Tarkastuksen tekijän pitää olla sähkölaitteiston tekijään tai haltijaan nähden riippumaton kolmas osapuoli.
Mitä varmennustarkastus sisältää?
Varmennustarkastuksessa on riittävässä laajuudessa pistokokein tai muulla soveltuvalla tavalla varmistettava, että sähkölaitteisto täyttää sähköturvallisuudelle ja sähkömagneettiselle yhteensopivuudelle säädetyt vaatimukset ja sähkölaitteistolle on tehty asianmukainen käyttöönottotarkastus. (STL 1135/2016 46§)
Tarkastus siis toteutetaan tekemällä aistinvaraista tarkastelua ja käyttöönottomittauksia pistokoeotannalla.
Mikäli sähkölaitteiston rakentamisessa on jouduttu poikkeamaan standardeista, on siitä laadittava kirjallinen selvitys ennen poikkeamista. Poikkeamistilanteessa selvityksen olemassaolo sisältöineen käsitellään varmennustarkastuksen yhteydessä.
Varmennustarkastukseen on aina sisällytettävä kohteen erikoistilat, joita ovat mm.:
- lääkintätilat
- räjähdysvaaralliset tilat
- palovaaralliset tilat
Mikä todistaa, että varmennustarkastus on suoritettu?
Varmennustarkastuksesta laaditaan tarkastustodistus ja sähkölaitteistoon liimataan tarkastuksen suorittamisesta kertova tarra.
Joustavuus
Sijainnilla ei ole merkitystä, palvelemme kahdelta paikkakunnalta koko Suomen alueella.
Riippumattomuus
Olemme riippumaton kolmannen osapuolen toimija.
Laatu
Panostamme tarkastuksissamme laatuun. Kiinteistön tuleva käyttäjä voi luottaa valmistuneen laitteiston turvallisuuteen ja sähköurakoitsijana saat työllesi oman työn tarkastuksen tuplavarmistuksen.
Raportointi
Tarkastuksen tulokset raportoidaan selkeästi tarkastustodistukseen.
